Psychotherapie van Duursen volgt de aanwijzingen voor zorginstellingen van het RIVM en LVVP
Niet bereikbaar? Laat dan een terugbelverzoek achter.

Behandelingen

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Soms loop je tegen klachten aan die voor jezelf onverklaarbaar zijn

Wanneer je lichamelijke klachten hebt die aanhouden en waarvoor geen duidelijke medische oorzaak wordt gevonden dan kan er sprake zijn van somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Ongeveer 10% van de Nederlanders krijgt op enig moment onverklaarde lichamelijke klachten.

Hoe werkt Psychotherapie bij SOLK

We brengen je klachten in kaart en staan vooral stil bij de gevolgen. Daarmee maken we een behandelplan op maat.

De behandelmethode die het meest effectief is:

Cognitieve gedragstherapie

Samen maken we keuzes welke gevolgen voor jou de grootste impact hebben en gaan daarmee aan de slag. Door de ernst van de gevolgen te verminderen ervaar je op termijn minder beperkingen op emotioneel gebied, op je sociaal functioneren, de kwaliteit van je leven en op de lichamelijke klachten zelf.

In de behandeling kan aandacht zijn voor je manier van denken over de klachten en voor je vermijdingsgedrag. Het kan zijn dat je een betere balans kunt vinden door beter te zorgen voor jezelf. We maken ook een plan om te voorkomen dat je terugvalt.

Aanmelden Contact

Hoe herken ik SOLK?

De belangrijkste kenmerken van SOLK
  • Medische oorzaak Geen verklarende medische oorzaak
  • Dagelijks functioneren Je dagelijks functioneren raakt verstoord
  • Je piekert veel De klachten kosten je overmatig veel energie
  • Wisselend De klachten kunnen wisselen in ernst
We zijn niet alleen of lichaam, of geest; we zijn lichaam en geest samen

Als je ziek bent en het gaat niet vanzelf over, dan ga je naar de dokter. Die weet meestal wel raad. Maar soms heeft de arts geen medische verklaring. Er wordt niet ontdekt waarom je je beroerd voelt, pijn hebt of vermoeid bent. Vaak verdwijnt zo’n klacht weer na enige tijd. Maar soms gaan de klachten niet vanzelf over. Als artsen de klachten ook na een langere tijd of na veel onderzoek niet kunnen verklaren, spreken zij van een ‘onverklaarde klacht’.

Hoe vaak komt het voor?
We weten niet hoe vaak lichamelijk onverklaarde klachten voorkomen. Waarschijnlijk zijn de meeste klachten waarmee patiënten de huisarts bezoeken, lichamelijk onverklaard. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten binnen enkele maanden. Ook bij specialisten zijn klachten vaak onverklaard (bijvoorbeeld internist ongeveer 50%). Een groot deel van de patiënten herstelt binnen enkele maanden van de klachten.
Een klein deel van deze klachten blijft bestaan, zelfs na langdurig medisch onderzoek. Dat zijn de onverklaarde lichamelijke klachten.

Minimaal 10% van de bevolking heeft onverklaarbare pijnklachten. Ook buik-, maag- en darmklachten komen veel voor.

Over mij

Laten we kennis maken

Ik ben klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor gedragstherapie en EMDR therapeut. Dit zijn veel woorden die mijn beroep omschrijven. Maar hoe werk ik als behandelaar? Wat mag je van mij verwachten? Uitgangspunt is dat we tot een goede samenwerking komen in een fijne, nuchtere en open sfeer. Ik vind het belangrijk dat je je veilig voelt en op je gemak bij mij.

Meer lezen

Contact

Vragen? Neem contact op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Doorbreek jouw spiraal

Ben je er aan toe om tot verandering te komen, meld je dan bij me aan!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×